Kawasaki Hastalığı

Kawasaki Hastalığı: Minik Kalpleri Tehdit Eden Büyük Tehlike

Kawasaki Hastalığı Nedir?

Kawasaki hastalığı, tüm dünyada en yaygın görülen çocukluk çağı edinsel (doğuştan olmayıp, sonradan oluşan) kalp hastalığıdır ve kalbi besleyen koroner arterlerde ciddi hasarlara yol açabilir.

Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülme sıklığı yüksek olan bu hastalık, erken tanı ve erken tedavi ile kontrol altına alınabilir.

İlk olarak 1967 yılında Japon Pediatrist Dr. Kawasaki tarafından tanımlanmıştır.  

Kawasaki Hastalığı Neden Oluşur?

Kawasaki Hastalığı Neden Oluşur
Kawasaki Hastalığı Neden Oluşur

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık ve enfeksiyöz ajanların tetiklemesi sonucu geliştiği düşünülmektedir.

Kimler Risk Altında? Risk Faktörleri Nelerdir?

– Yaş: 5 yaş altındaki çocuklar en yüksek risk altındadır.

– Cinsiyet: Erkek çocuklar daha fazla etkilenir.

– Etnik Köken: Tüm dünyada en yaygın görülen çocukluk çağı edinsel kalp hastalığı olmakla birlikte, Asya veya Pasifik Adalı kökenli çocuklarda daha sıktır.

-Mevsim: Özellikle kış ve ilkbahar aylarında görülme eğilimindedir.

Kawasaki Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kawasaki Hastalığı Belirtileri
Kawasaki Hastalığı Belirtileri

Yüksek Ateş: 39°C’nin üzerinde, 4 günden uzun süren ateş, hastalığının en önemli belirtisidir.

Yüksek ateşe ek olarak aşağıdaki bulguların varlığı tanıda çok önemlidir.

-Gözlerde kızarıklık: Her iki gözde akıntısız ve kısa sürede iyileşen kızarıklık (konjunktivit)

-Ağız ve Dudak Değişiklikleri: Dudaklarda kızarma, kuruma, çatlama ve kanama ile birlikte “çilek dili” olarak bilinen dil değişiklikleri ve boğazda kızarıklık

-Deri Döküntüleri: Gövdede, kollarda, bacaklarda ve özellikle genital bölgede yoğunlaşan döküntüler. Ciltte soyulma, genellikle hastalığın 5-7. günlerinde başlar.

-El ve Ayaklarda Değişiklikleri: Avuç içi ve ayak tabanında kızarıklık, ellerde ve ayaklarda ödem, tırnak kenarlarında soyulmalar

-Boyunda Lenf Bezi Şişliği (lenfadenopati) Boynun ön kısmında tek taraflı, 1,5 cm çapından büyük sert şişlik

Kawaski Hastalığında Kalp Tutulumu

Kawasaki hastalığı, kalbin tüm katmanlarında iltihaplanmaya (pankardit) yol açabilir. Kalp kapaklarını (endokard), kalp kasını (miyokard) ve kalp zarını (perikard) tutabilir.

En önemli ve ciddi tutulum, koroner arter anevrizmalarının gelişmesidir. Koroner arter tutulumu; koroner arterlerde dilatasyon (genişleme) ve anevrizma (baloncuk) gelişmesi şeklindedir. Hastalığın ilk 7-10 günü içinde ortaya çıkan bu tutulum, kalp krizlerine yol açabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyız?

4 gün ve üzerinde yüksek ateş ile birlikte, diğer belirtilerden 2 veya daha fazlası olan çocuklarda Kawasaki Hastalığı düşünülmeli ve en kısa zamanda çocuk kardiyoloğu tarafından değerlendirilmelidir.

Hastalığın başlamasından itibaren ilk 7-10 gün içinde tedavi edilmesi, kalp arterlerine kalıcı zarar verme riskini azaltabilir.

Tedavi

Tedavideki temel hedefler; koroner arter ve kalp iltihaplanmasını azaltmak ve anevrizma içinde pıhtı oluşmasını önlemektir.

Damar yolundan immünglobulin (İVİG) tedavisi ve aspirin en önemli tedavi yaklaşımıdır. İVİG tedavisine ilk 7-10 gün içinde başlanması, koroner arter tutulumu riskini belirgin olarak azaltır.

Hastalığın Takibi ve Prognozu

Tedavi edilmemiş veya tedavide gecikilmiş Kawasaki hastalığında, çocukların yaklaşık dörtte birinde koroner arter anevrizması gelişir ve bu durum kalp krizi (miyokard enfarktüsü) ve ölümden sorumludur.

Uzun süre yüksek seyreden ateş koroner arter anevrizması için önemli bir risk faktörüdür.

Erken tanı ve tedavi, hastalığın seyrini iyileştirir.

Kawasaki hastalığının başlangıcından sonraki ilk 1 ayda koroner arterler normalse, daha sonra koroner arter tutulumu oluşması nadirdir.

Koroner arter tutulumu olan hastalar, çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından düzenli aralıklarla takip edilmelidir.

HATIRLATMA!!

Kawasaki hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak, çocukların sağlığı için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde hızlıca ÇOCUK KARDİYOLOĞU’na başvurulması, hastalığın kontrol altına alınmasında kritik rol oynamaktadır.

Unutmayalım: 4 günden uzun süren yüksek ateş varlığında, mutlaka bir çocuk kardiyoloğuna başvurulması gereklidir.

 

Telefon
+90 532 669 72 88
Randevu İçin Arayın