ANJİYO (KALP KATETERİZASYONU)
Çocuklarda kalp kateterizasyonu, kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan invaziv bir işlemdir. Bu yöntemle, kalbin iç yapıları ve damarlar detaylı bir şekilde görüntülenir. Kateterizasyon işlemi, çocuğun kasık veya kol bölgesindeki bir damar yoluyla ince bir kateterin kalbe yönlendirilmesiyle yapılır. Kateter aracılığıyla kontrast madde enjekte edilerek, X-ray cihazı yardımıyla kalbin ve damarların net görüntüleri elde edilir.
ANJİYO (KAPALI YÖNTEM - AMELİYATSIZ) İLE KALP DELİKLERİNİN KAPATILMASI
Doğumsal kalp deliklerinin bir kısmı zamanla kendiliğinden kapanırken, önemli bir kısmı kapanmaz. Bu hastalarda kalp deliklerinin kapatılması gerekir. Kalp deliği kapatılması; ameliyat ile olduğu gibi, ameliyatsız olarak yani girişimsel yöntemlerle de yapılabilir. Atriyal septal defektler (ASD), Patent duktus arteriyozus (PDA), bazı ventriküler septal defekt (VSD) ler ve koroner AV fistüller gibi doğuştan kalp delikleri anjiyo yöntemi ile ameliyatsız olarak kapatılabilen deliklerdir.
Kalpteki delikleri kapatma işlemleri ameliyatsız olarak kapalı yöntemle, kasıktan girilen anjiyo yöntemi ile gerçekleştirilebilmektedir. Yöntem, tecrübeli ellerde, yüksek başarı oranına sahiptir.
Atriyal septal defektler (ASD) ile alakalı daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: Atriyal septal defektler (ASD)
Patent Duktus Arteriyozus (PDA) ile alakalı daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: Patent Duktus Arteriyozus (PDA)
Ventriküler Septal Defekt (VSD) ile alakalı daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: Ventriküler Septal Defekt (VSD)